FAQ / Vanliga frågor

Är tandblekning farligt för emaljen?

Nej, det ämne vi använder för tandblekning hos oss är inte farligt för emaljen. (Andra ämnen kan vi inte svara för). Vi jobbar med Opalescense som är en säker produkt på marknaden. Det är utvecklat och framställt i USA och är välbeprövat. Vissa kan uppleva lätta ilningar direkt efter blekningen. Men de allra flesta upplever inga problem alls.

 

Hur ofta ska jag borsta tänderna och vilken tandkräm är bäst?

Man ska borsta tänderna 2 ggr/ dag. Morgon och kväll. Det räcker. Borstar man för ofta kan det slita på emaljen. Vi rekommenderar vanligen att man borstar efter sin frukost. Vilken tandkräm man väljer är en smaksak. Det viktigaste är att den innehåller tillräckligt med fluor. Sen är det viktigt att en tandkräm man använder ofta inte innehåller för mycket slipmedel. Det gör tyvärr whitening-tandkrämer, så därför ska man helst inte använda dem. Till barn använder man barntandkräm tills de är ca 6 år. Då kan man gå över till vuxentandkrämer som innehåller mer fluor.

 

Jag har tandläkarskräck! Kan ni hjälpa mig?

Väldigt många människor har mer eller mindre tandläkarskräck. Vi har erfarenhet av att behandla patienter med tandvårdsrädsla och tar det på största allvar. Först går vi alltid igenom vad exakt det är som man tycker är obehagligt. De flesta är rädda för att det ska göra ont och vi är alltid generösa med bedövning om man vill ha det. Vi jobbar alltid försiktigt för att det inte ska göra ont i onödan och berättar hela tiden vad vi gör. Tycker du att själva bedövningssprutan är obehaglig så kan man lägga salva innan. Vi har även bedövningspennan The Wand som inte ser ut som en vanlig spruta och många tycker att den är toppen. En del patienter lyssnar på musik i lurar för att ta bort lite av ”borrljudet”.
Om man har problem med mycket stark rädsla finns det en lugnande medicin, Midazolam, som man får innan behandlingen.

 

Mitt tandkött är svullet och blöder ibland. Hur försvinner en tandköttsinflammation?

Gör rent tänderna ordentligt. Borsta noggrant med mjuk borste och gör rent mellan tänderna med tex tandtråd. Om det var länge sedan du undersökte tänderna bör du börja med en undersökning.

 

Jag har dålig andedräkt. Vad beror det på?

Orsaken till dålig andedräkt kan vara flera – mat som blivit kvar mellan tänderna, muntorrhet, rökning, bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan, sjukdomar, tandlossning. Ibland kommer besvär med dålig andedräkt från magen.

 

Det ilar i min nylagade tand, är det farligt?

När en tand är nylagad kan det vara så att den ilar efteråt. Den utsätts för påfrestningar vid borrning och nerven kan bli irriterad. Problemet försvinner då om tanden får tid att återhämta sig. Det kan också hända i vissa fall att hålet varit djupt och att pulpan (nerven) tagit skada och att tanden då kan behöva en rotfyllning för att symtomen skall försvinna.